facebook instagram twitter linkedin youtube phone pin fax mail arrow-right arrow-left calendar hand service gift cap ship cellphone home bank arrow-double
geleceğe uzanan yol olun

FAALİYETLERİMİZ

EDEV, sayısı üç milyonu bulan Anadolu Üniversitesi ailesinin bilimsel, sosyal ve kültürel yönden gelişimini, birlikteliğini ve dayanışmasını sağlamayı da kendisine misyon edinmiştir.

Komşu Evdeki Oyun
29 Nisan 2021
Komşu Evdeki Oyun

Biz Kimiz, Hakkımızda;

Bizler Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi İletişim Tasarımı ve Yönetimi bölümü öğrencilerinden beş kişilik bir grup olarak Komşu Evdeki Oyun projesinin yürütücüler kadrosunu oluşturuyoruz. İdil Şentürk, Duygu Can, Tülay Gümüş, Ozan Çağlar ve Bolat İliksiz olarak Proje oluşturma ve Proje yönetimi dersleri kapsamında bir araya geldik. Danışmanımız Dr. Öğr. Üy. Ufuk Eriş eşliğinde ortaklaşan düşüncelerimiz ve toplumun hassasiyetlerinden yola çıkarak Komşu Evdeki Oyun projesini oluşturduk ve uygulamaya koyduk. Her birimiz projemizde çeşitli vazifeler üstlenerek, amaç ve hedeflerimiz doğrultusunda bunları yerine getirmeyi ve toplumda Çocuk Evlerinde kalan çocuklar hakkında bir bilinç oluşturmayı hedefledik.

Komşu evdeki oyun Projesi hakkında;

Komşu Evdeki Oyun projesi Eskişehir ilindeki çocuk evlerinde kalan yaşları 7 ile 11 arasında değişiklik gösteren çocuklarla eğitici ve eğlenceli aktiviteler düzenleyerek kişisel gelişimlerine katkı sağlamak için oluşturulmuş bir projedir. Bunun yanı sıra toplumdaki dezavantajlı gruplara dikkat çekerek insanların bu yöndeki toplumsal farkındalıklarını artırmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda öncelikli olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Eskişehir İl Müdürlüğü ve buna bağlı olan Çocuk Evleri Koordinasyon merkezi ile koordineli bir şekilde çalışmalar yürütmekteyiz. Her biri alanında uzman gönüllü eğitmenlerimizle etkinliklerimizi gerçekleştirmekteyiz. Pandemi dolayısıyla etkinliklerimizi çevrimiçi bir platform üzerinden yürütmekteyiz. Katılımcı sayımızda Kurumun uygun gördüğü şekilde değişiklikler yaşansa da ortalama 30-35 çocukla etkinliklerimizi sürdürmekteyiz.

Etkinliklerimiz ve Eğitmenlerimiz;

Drama Faaliyetleri:

Drama, eğitici ve eğlendirici olanaklara sahip bir eğitim aracı olarak çocuğun gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Drama etkinliklerinin çocukların bilişsel, davranışsal, duyusal, kişilik ve sosyal gelişimleri üzerinde etkisi vardır. Drama faaliyetiyle çocukların duygusal anlamda kendilerini daha iyi ifade edebilme becerilerini geliştirmek hedeflenmektedir.

Drama faaliyetleri Isparta Doğa Koleji Öğretmenlerinden Şeyda aydın ile gerçekleştirilmektedir.

Origami ve El İşi Atölyeleri:

Çocuklar arasında öğrenilmesi zor bir dersten çok oyun olarak algılanan kağıt katlama sanatı origami, etkili bir eğitsel araçtır ve tekrar eden eylemlerle şematik öğrenmeye örnek oluşturur. Ayrıca çocukta, yaptığı işteki estetik duygusunun gelişmesini sağlar.

 Etkinliği gerçekleştiren eğitmen :

Origami ve el işi atölyeleri okul öncesi öğretmeni Ahmet İliksiz tarafından gerçekleştirilecektir.

Ahmet İLİKSİZ 2014 yılından beri Isparta Doğa kolejinde okul öncesi öğretmenliği görevini yürütmektedir. Bunun yanında Şahparta satranç okulunda okul öncesi çocukları için satranç eğitmenliği yapmaktadır. Bulunduğu kurumda çocuklar için yaratıcı drama derslerini de yürütmektedir.

Online Masal Dinletisi:

Masal, geçmişten günümüze kadar yazılı/sözlü olarak gelen bir edebi türdür. Bilimsel araştırmalara bakıldığında masalların çocuğun sosyal ve bilişsel gelişimine katkı sağladığı görülüyor. Kelime haznesini geliştirir, küçük yaştan itibaren okuma alışkanlığı kazandırır. Masal anlatımları interaktif soru-cevap şeklinde çocukların katımlarının sağlandığı ve masalın anlatmak istediklerinin öğrenilerek çocukların yaş gruplarına uygun bir şeklide sorgulanmasının yapıldığı birer etkinlik yapılması planlanmıştır.

Etkinliği gerçekleştirecek eğitmen(ler) :

Masal dinletisi etkinliği kapsamında masal anlatıcıları ve anlatmayı planladıkları masallar aşağıdaki şekildedir:

1. Masal: Zümrüd-ü Anka (Anlatıcı Mehlika Yazgıç)

2. Masal: Ağustos Böceği ile Karınca (Anlatıcı Yasemin Çobanoğlu)

3. Masal: Kumkurdu (Anlatıcı Ebru Ak)

Masal dinletisi etkinlikleri Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sazova milli parkı masal anlatıcıları; Melike Yazgıç, Yasemin Çobanoğlu ve Ebru Ak tarafından gerçekleştirilmektedir.

Dans Atölyeleri ve Jimnastik Faaliyetleri

Dans ve Jimnastik atölyelerinde çocukların ritim ve hareket algılarını koordine edebilmeleri ve aynı zamanda bunu yaparken eğlenerek öğrenmeleri amaçlanmaktadır. Eğitmen eşliğinde yapılan hareket kombinasyonlarında bedenin bilinçli kullanımıyla birlikte tüm kas grubu eş zamanlı çalışır. Jimnastik alanında yapılacak olan esneme-güçlenme egzersizleri öğrencilerin kas hafızalarını tekrar canlandırmak için yapacağımız ısınma hareketlerinden oluşacaktır. Bu ısınma hareketleriyle birlikte uyuyan kas gruplarını hem uyandıracak hem de eğleneceğiz. Müziğin ve ritmin de ön planda olduğu dans hareket kombinasyonlarımızı her ders sonunda belirli rutinler oluşturularak çocukların hareket ederken müzik uyumuyla birlikte renk katmalarını sağlamak amaçlanmaktadır.

Etkinliği gerçekleştirecek eğitmen:

Proje kapsamında her hafta cumartesi günleri yapılması planlanan dans etkinliği ve jimnastik atölyelerini Özge Ürküt tarafından gerçekleştirecektir.

Özge Ürküt Anadolu Üniversitesi Spor Bilimleri Rekreasyon Bölümünden 2018 yılında mezun olmuştur. Bölümünde uygulanan çeşitli “terapatik rekreasyon” ve “özel öğrenciler” ile yapılan eğitim kamplarında yer almıştır. Bale, dans ve jimnastik alanında 3-12 yaş grubuyla çalışmalar yapmıştır.

Geri Dönüşüm ve Doğa Bilinci Atölyesi:

Geri dönüşüm ve doğa bilinci atölyelerinde farklı eşyaların nasıl geri dönüştürülebileceği öğretilerek çocuklarda doğa bilincinin oluşturulması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda evsel atıklar ve çöp kavramı üzerine karşılıklı konuşmalar gerçekleştirilecektir.

Etkinliği gerçekleştirecek eğitmen:

Geri dönüşüm ve doğa bilinci atölyesi Yüksek Ziraat Mühendisi ve Eskişehir Kent Konseyi Çevre Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Selma Güder tarafından gerçekleştirilmektedir.

Online Müze Gezileri:

 Online müze gezisi etkinliği kapsamında toplamda iki adet müze gezisi planlanmaktadır. Bunlardan ilki:

21 Nisan çarşamba günü saat 17:00 - 18:00 arasında yapılması planlanan İstanbul oyuncak müzesi gezisidir. İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bulunan ve şair Sunay Akın tarafından 23 Nisan 2005'te kurulan Oyuncak Müzesi 1700’lü yıllardan bu yana süregelen büyük bir koleksiyonu da içinde barındırmaktadır. Günümüzde pandemi koşulları nedeni ile kapalı olan müze sanal ortamda hala misafirlerini ağırlamaktadır. Projemiz gereği gönüllü olarak programımıza eşlik edecek olan profesyonel kokartlı turist rehberi ile yapılacak bu sanal tur, rehberimizden alacağımız bilgiler eşliğinde gerçekleşecektir.

İkinci olarak ise 1 Mayıs Pazartesi günü 17.00-18.00 saatleri arasında gerçekleşmesi planlanan sanal tur programımızda Türkiye’nin en büyük ve en güzel parkları arasında gösterilen Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı’nın içerisinde yer alan bilim merkezi ve uzay evi gezisi gerçekleştirilecektir. Astronomlar eşliğinde uzayın büyülü dünyasını izleme ve öğrenme fırsatı oluşturmak hedeflenmektedir.

Etkinliği gerçekleştirecek eğitmen(ler) :

Oyuncak müzesi sanal gezi etkinliği profesyonel kokartlı turist rehberi Aleyna Taşdemir tarafından gerçekleştirilecektir. Aleyna Taşdemir Ege Üniversitesi / Çeşme Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu 4 yıllık Turizm Rehberliği bölümü mezunudur ve 2019 yılından beri İngilizce dilinde kokartlı olarak Profesyonel Turist Rehberliği yapmaktadır.

Bilim merkezi ve uzay evi sanal gezi etkinliği Sazova parkı içerisinde bulunan uzay evi çalışanı astronom Serdar Utku Kartal tarafından gerçekleştirilecektir.

Eğitmen eşliğinde müzeler çevrimiçi bir şekilde gezilerek çocukların kültürel gelişimlerine katkı sağlamak amaçlanmaktadır.

Deprem Farkındalığı Eğitimi:

Ülkemiz doğal şartları düşünüldüğünde her kesimden insanın çocuk yaştan itibaren deprem eğitimi almasının önemi bilinmektedir. Bu faaliyetle çocukların olası bir deprem durumunda nelere dikkat etmeleri gerektiği ve nasıl davranışlar sergilemesi gerektiği konularında bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır.

Etkinliği gerçekleştirecek eğitmen(ler) :

Deprem farkındalığı eğitimi Bilim iletişimcileri İbrahim Kunduz ve Gürkan Yürekli tarafından gerçekleştirilecektir.


İletişim Bilgilerimiz;

Çocuk evleri ile ilgili yapmak istediğiniz ya da komşu evdeki oyun projesiyle ilgili fikir ve görüşlerinizi paylaşmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz

İnstagram; komsuevdekioyun

Facebook; komsu evdeki oyun

Mail; [email protected]